Zelf te werk gaan met epoxy: alles wat je moet weten

Epoxy giethars is de laatste jaren enorm gegroeid in populariteit. Maar wat is het precies, wat kun je er allemaal mee en hoe gaat het in zijn werk? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Wat is epoxy?

Epoxy is een giethars die op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. De hars bestaat uit twee componenten. Wanneer je deze door elkaar mengt, zorgt dit ervoor dat het materiaal uithardt. De giethars wordt dan keihard (vergelijkbaar met plastic) en luchtdicht. Bovendien blijft de hars doorzichtig. Dit maakt hem niet alleen geschikt als lijm of coatinglaag, maar ook om te gebruiken in allerlei creatieve projecten die je zelf thuis kan ondernemen. Heb je interesse in meubels met epoxy? Bij Epoxy Studio in de buurt van Rotterdam kun je terecht voor allerlei maatwerk meubels met epoxy.

Wat kun je met epoxyhars maken?

Er zijn enorm veel dingen die je zelf kan maken met epoxy. Van het opknappen van meubels tot het maken van accessoires: epoxy is er geschikt voor. Hier zijn een aantal voorbeelden van dingen die je met epoxy kunt doen:

  • Je tafel opknappen, bijvoorbeeld door het een marmerlook te geven.
  • Bloemen vereeuwigen door ze met een laagje hars te coaten.
  • Je eigen onderzetters maken met epoxy
  • Zelf accessoires gieten, zoals hangers voor oorbellen, kettingen of sleutelhangers.
  • Je vloer coaten met epoxy.
  • Kunst maken voor aan de muur, door middel van paint pouring art.

Hoe ga je te werk?

Hoewel epoxy makkelijk is in het gebruik, blijft het een chemisch materiaal. Het is dus erg belangrijk dat er veilig met de giethars wordt omgegaan en dat je jezelf goed voorbereidt. Zorg er dus altijd voor dat je tijdens het gebruiken van epoxy handschoenen draagt. Ook een dampmasker wordt aanbevolen. Hoe je daarna te werk moet gaan, ligt eraan wat je precies wilt doen met de epoxy. Er is echter in ieder geval één ding dat hetzelfde is bij ieder project, namelijk het mixen van de twee componenten. Weeg deze altijd af met een weegschaaltje, zodat je precies de goede verhouding hebt, anders zal de epoxy niet goed uitharden. Al met al is het zelf te werk gaan met epoxy een leuke en creatieve activiteit waar je mooie dingen mee kunt creëren en het materiaal is redelijk makkelijk in gebruik.