Zelf sushi maken doe je op deze manier!

Sushi is de laatste jaren enorm in populariteit gegroeid in Nederland. Je hebt vrijwel altijd in de buurt een sushirestaurant of afhaalpunt. De sushi die je kent zie je alleen niet vaak in Japan zelf. Net als het eten in Chinese restaurants is het ‘verwesterd’. De sushi hier is dus vrijwel altijd anders dan in Japan. In dit artikel krijg jij te weten hoe je zelf sushi kunt gaan maken.

 

Wat heb je allemaal nodig?

  • 500 gram sushirijst;
  • 6 eetlepels rijstazijn;
  • 4 theelepels suiker;
  • 2 theelepels zout;
  • Norivellen
  • Komkommer, zalm, tonijn, etc.

 

De bereiding van de sushirijst

Sushi maken begint met het goed afspoelen van de rijst. Houd de rijst onder de koude kraan tot het water niet meer troebel is. Zo zorg je ervoor dat de rijst een betere smaak krijgt. Wanneer het water niet meer troebel is laat je de rijst 5 minuten rusten in een pan.

Na de 5 minuten kun je 600 ml koud water toevoegen. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit is meestal rond de 15 minuten.

Verwarm ondertussen de rijstazijn. Doe de suiker en zout erbij totdat deze zijn opgelost. Laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur. Dit is wat je rijst smaak zal geven.

Wanneer je rijst klaar is met koken laat je het nog 5 minuten rusten. Leg ook een schone theedoek tussen de pan en de deksel. Zo voorkom je dat de condens de smaak van de rijst verpest.

Wanneer je de rijst hebt laten afkoelen kun je deze in een grote schaal of bak doen. Het liefste van plastic of hout. Dit is om een metaalsmaak te voorkomen als je het met de azijn mengt. Azijn reageert namelijk sterk op metaal.

Het mengen van de azijn en rijst moet je voorzichtig doen. Je wilt de rijst namelijk niet pletten. Doe dit ook met een houten of siliconen lepel. Gebruik ook tijdens het omscheppen van de rijst een waaier of een tijdschrift zodat de rijst gelijkmatig afkoelt.

 

Sushi rollen

Wanneer je rijst helemaal is afgekoeld kun je de sushi gaan rollen. Leg hiervoor een norivel op een bamboematje (het liefst met een stuk vershoudfolie ertussen zodat je het matje kan hergebruiken) met de glanzende zijde naar beneden. Maak je vingers nat zodat er geen rijst aan vast blijft plakken. 

Verdeel vervolgens ongeveer 2/3 van het vel met de rijst. Leg nu ongeveer in het midden de ingrediënten die je in je sushi wilt hebben.

Wanneer je alles erop hebt liggen kun je gaan rollen. Rol richting de plek waar geen sushi ligt. Dit kan zijn van boven naar beneden of van beneden naar boven. Rol voorzichtig, maar zorg er wel voor dat alles goed blijft zitten. Duw zo nodig een beetje aan of maak het norivel een beetje nat zodat het goed blijft zitten.

Snijd vervolgens met een heet mes de sushi in gelijke stukken. Eet smakelijk!

Ken je nou iemand die sushi heerlijk vind, maar diegene is geen keukenprins of -prinses? Geef dan eens een cadeaubon van Yutakana. Hier heb je heerlijke sushi voor een goedkope prijs.