Wat zijn de verschillen tussen een vouw- en rolsteiger?

In de wereld van de steigers heb je keuze uit van alles. Maten, materialen en soorten steigers zijn hier voorbeelden van. Door al die keuzes is het soms lastig om de juiste steiger te vinden voor de klus. Hiervoor is op internet gelukkig veel hulp te vinden maar toch blijft het lastig om de soort te kiezen. Want een vouwsteiger klinkt goed maar een rolsteiger is misschien wel praktischer. Wat zijn hiertussen de verschillen en in welke situaties moet je welke soort steiger kiezen? Dit is een vraag die lastig te beantwoorden is.

 

Verschillen in functie en opzet.

Vouwsteigers zijn zoals de naam misschien al verraadt makkelijk op te zetten. Je vouwt ze als het ware uit elkaar en je hebt binnen enkele minuten een steiger staan maar ook weer zo afgebroken. Ze zijn uitstekend voor doe-het-zelvers aangezien ze veelal worden gebruikt bij korte bouw- en renovatiewerkzaamheden. Het feit dat ze op te vouwen zijn betekent ook nog is dat ze na gebruik compact opgeborgen kunnen worden en dus niet veel ruimte innemen na gebruik. Dit is heel anders bij de rolsteiger. De rolsteiger is vooral erg bruikbaar bij klusjes op wat grotere hoogte. Het grootste voordeel van een rolsteiger is dat de steiger verplaatst kan worden door de wieltjes aan de onderkant. Dit is echter wegens veiligheidsredenen alleen verstandig als er niks meer op de steiger staat. Qua inname van ruimte en inspanning bij het opbouwen is een rolsteiger wel een stuk minder praktisch.

 

Andere soorten steigers.

Natuurlijk zijn deze twee soorten steigers niet de enige steigers. Zo heb je onder andere nog de 1-persoons steiger, waarbij de naam wel voor zich spreekt. Ook is er nog de kamersteiger. Een steiger die vooral binnen wordt gebruikt en ideaal is om door het huis te bewegen. Onder deze hoofdcategorieën van steigers zijn natuurlijk ook nog andere steigers die in deze categorieën vallen. Zo kan je via online sites genoeg complexere versies van steigers vinden. Zo kan je bijvoorbeeld ook een Basic kamersteiger of een Fast Clic rolsteiger kopen op internet, maar ook in doe-het-zelf winkels. Al met al zijn er dus genoeg opties om uit te kiezen. Mocht je nou verschillende steigers nodig hebben voor verschillende klussen, dan is het ook nog altijd mogelijk om ze simpelweg te huren. Zo kan je voor elke klus een andere soort steiger huren naar eigen keuze.