Verschillende soorten kachels

Ben jij op zoek naar warmte en sfeer in huis? Dan kan het een goede keuze zijn om een kachel aan te schaffen. Er zijn veel verschillende soorten kachels te koop en dit kan best overweldigend zijn wanneer je op zoek bent naar een kachel. Daarom vertellen we je in dit artikel welke kachels er te koop zijn en welke kachel het beste past in jouw huis. 

Houtkachels

Een van de bekendste soorten kachels is de houtkachel. Hout is een goedkope brandstof en je kunt het eventueel ook zelf zagen en kloven. Wel is het belangrijk dat er alleen schoon en gedroogd hout in de kachel gaat. Je kunt er ook voor kiezen om op maat gezaagde, droge houtblokken te kopen. Wanneer je dit haardhout bij Golden Flame koopt, ben je verzekerd van goed, gecertificeerd haardhout. Zo kun je makkelijk en duurzaam stoken. 

Gaskachels

Een gaskachel is een goed alternatief voor een houtkachel, de vlammen van een gaskachel zijn nauwelijks te onderscheiden van die van een houtkachel. Veel gaskachels werken met een afstandsbediening en het is niet nodig om aslades schoonmaken. Ook is er voor een gaskachel geen opslagruimte voor hout nodig. Het nadeel is wel dat de overheid in 2050 volledig van het gas af wilt, waardoor dit geen goede optie is op de lange termijn. 

Pelletkachels

Pellets zijn houten staafjes die onder druk samengeperst worden. Ze zijn gemaakt van schoon resthout uit de houtindustrie. Een pelletkachel regelt zelf de verbranding, waardoor alle pellets gebruikt worden en er een hoog rendement behaald wordt. Een pelletkachel is een duurzame optie en er kan vaak ook subsidie voor aangevraagd worden. 

Elekticiteitskachels

Deze kachel werkt al wanneer er een stopcontact in de buurt is. Er is geen rookkanaal voor nodig, waardoor de kachel overal geplaatst kan worden. Er bestaan tegenwoordig zelfs kachels die rook produceren en over verlichting beschikken. Hierdoor is een elektriciteitskachel ook een sfeervolle optie die vooral geschikt is als bijverwarming. 

Bio-ethanolkachels

Bio-ethanolkachels geven warmte van een goedkope, zuivere brandstof. Ook bij deze kachel is geen rookkanaal nodig. Er ontstaat wel kooldioxide bij gebruik van de kachel door de verbranding en het is daarom verstandig om de ruimte goed te ventileren.