Verschillende soorten autobanden

Als het goed om verschillende soorten autobanden dan zijn er grofweg 3 soorten verkrijgbaar: zomerbanden, winterbanden en all season banden. De verschillende soorten banden zijn afgestemd op het seizoen, ook wel de weersomstandigheden op dat moment. Maar welke banden zijn nu bij welke weersomstandigheden het meest geschikt en loont het om je zomer- en winterbanden om te wisselen in de zomer en winter?

Winterbanden bij slechte en koude weersomstandigheden

Bij een temperatuur onder de 7 graden Celsius wordt aangeraden om te wisselen naar winterbanden. Tijdens een zachte winter rijden veel mensen zo lang mogelijk door op zomerbanden. Toch is het meest verstandige om te wisselen naar winterbanden wanneer de temperatuur onder de 7 graden valt. Onder deze temperatuur verliest een zomerband namelijk aanzienlijk grip doordat het rubber van de band verhardt. Wanneer er sneeuw of ijzel ligt op de weg wordt het ten zeerste afgeraden om met zomerbanden de weg op te gaan.

Weer wisselen naar zomerbanden in de zomer?

Bij een temperatuur boven de 20 graden Celsius wordt het juist aangeraden om met zomerbanden te rijden. Bij hogere temperaturen slijten winterbanden namelijk harder dan zomerbanden. Daarnaast hebben winterbanden bij warmere temperaturen een langere remweg. In de zomer loont het dus om weer je banden terug te wisselen.

All season banden voor het hele jaar

Wanneer je geen zin hebt in het wisselen van je banden dan zijn all season banden een goed alternatief. Deze banden zijn zowel voor zomerse en winterse weersomstandigheden geschikt. Omdat het een compromis is tussen zomer- en winterbanden zijn ze niet de meest perfecte keuze. Daarnaast zijn all season banden een minder duurzame keuze als je meer dan 15.000 kilometer per jaar rijdt wegens de hogere slijtage van de banden.

Ben je op zoek naar advies? Of wil je graag je banden wisselen dan kun je terecht bij de bandenservice van Autobedrijf Kessel.