Mondkapjes blijven deel uitmaken van het dagelijkse leven

Het begon in juni, toen mondkapjes verplicht gemaakt werden in het openbaar vervoer. Sinds dat moment, ook al was het even wennen, maakten ze een veel groter deel uit van het dagelijkse leven. We hebben het aan het mondkapje te danken dat we sowieso weer met het openbaar vervoer mogen reizen en zonder zou dat nog steeds gesloten zijn. Nu zijn mondkapjes zo normaal dat we eerder vreemd opkijken als iemand ze wel op heeft, dan wanneer iemand dat niet heeft. Het lijkt er om verschillende redenen niet op dat het mondkapje snel uit ons leven zal verdwijnen.

 

Mondkapjes in het OV blijven verplicht

Een eerste reden waarom je nog veel mondkapjes zult zien in de toekomst is dat ze in het openbaar vervoer waarschijnlijk nog wel even verplicht blijven. Dat komt doordat het onmogelijk is om de basisregels op te volgen als je in de trein, de bus, de metro of de tram zit. De basisregels blijven de belangrijkste maatregelen tegen het verspreiden van Corona, dus als daar geen gehoor aan kan worden gegeven moet er een extra oplossing gevonden worden. In het openbaar vervoer zijn dat kapjes. Pas als de crisis echt voorbij is zal je weer zonder mondkapje je reis mogen ondernemen.

 

De Coronawet is er door

Een tweede reden voor het blijven van kapjes in het dagelijks leven is dat de Eerste Kamer recentelijk de Coronawet heeft goedgekeurd. Deze wet maakt het voor hen mogelijk om kapjes in bepaalde situaties te verplichten. Dit zouden ze natuurlijk kunnen doen in openbare ruimtes, waar nu een sterk advies geldig is. Door mondkapjes daar verplicht te maken kunnen de cafés, restaurants en andere horecagelegenheden ook weer open. Het is nog afwachten of de overheid ook daadwerkelijk van deze wet gebruik zal maken. Dit hangt volledig af van het gedrag van de Nederlanders en de situatie op dat moment.

 

Corona zal niet snel verdwijnen

Helaas lijkt het er niet op dat het Coronavirus het gemakkelijk opgeeft. We zitten momenteel in een tweede golf, maar wie weet hoeveel er nog volgen. Zo gauw de maatregelen worden verslapt en we weer meer mogen, krijgt het virus weer een kans. Corona zal dus niet snel verdwijnen, tenzij er een vaccin komt. Zo lang er Corona is, zullen mondkapjes ook nog steeds nodig blijven. Mondkapjes in Nederland, en de basisregels blijven het dagelijkse leven vast nog een tijd domineren.

 

Het is niet allemaal slecht

Er zijn mensen die het dragen van mondkapjes vervelend vinden, maar vergeet niet dat ze ons straatbeeld ook erg hebben opgefleurd. Kapjes in allerlei kleuren, met patronen, met slogans en logo’s, met een afbeelding van je favoriete stripheld of voetbalclub, niets is te gek. Als deze uit het straatbeeld zouden verdwijnen zou het er toch best vreemd uitzien. Net als we er aan het begin aan moesten wennen dat ze er zijn, zullen we er nu aan moeten wennen dat ze er niet meer zijn. En ook al is dat dan ontzettend goed nieuws voor de volksgezondheid, we zullen het kleurrijke straatbeeld allemaal gaan missen.