Investeren met laag risico in ETFs

ETF staat voor Exchange Traded Fund en wordt ook wel een index-tracker genoemd. ETFs zijn namelijk een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Als het ware koop je met een ETF in een transactie een mandje met alle aandelen uit een gekozen index.

AEX-index

De bekendste Nederlandse aandelenindex is de AEX-index. Daarom gaan we hier nader op die index in. De AEX-index is gebaseerd op de 25 aandelen uit de AEX (Amsterdam Exchange Index). Dat zijn de aandelen met de grootste handelsvolumes op de Amsterdamse Beurs en worden op die basis ook gerangschikt. Twee keer per jaar wordt gekeken of de AEX dient te worden aangepast. Als er dan andere aandelen zijn, die op basis van handelsvolume groter zijn dan huidige aandelen in AEX, dan moeten laatstgenoemden plaatsmaken. Voor de AEX-index krijgt elk aandeel uit de AEX een weging. Die weging is op basis van de marktkapitalisatie van het fonds. Het gaat daarbij om het aantal vrij verhandelbare aandelen. Dat gewicht wordt naar boven gelimiteerd tot 15%. Dat is om de dominantie van enkele fondsen in de index te voorkomen. Het is daarom een marktgewogen index met een gelimiteerd gewicht. De index wordt tijdens handelsuren elke 15 seconden berekend. De ETF van de AEX-index volgt dus die index. Als in een bepaalde periode de AEX-index met een percentage x stijgt, dan volgt de ETF met hetzelfde percentage. De beheerder van het fonds doet dus in feite niets anders dan het fonds aanpassen, als de samenstelling van de AEX-index wijzigt. Daarom kan dit geautomatiseerd plaatsvinden en daardoor zijn de beheerkosten laag. Het beleggen in een ETF wordt daarom ook wel passief beleggen genoemd.

Verschil tussen ETF, index- en beleggingsfonds

ETFs werken niet op dezelfde manier als een traditioneel beleggingsfonds. Een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsbeheerder. Die persoon belegt het ingelegde geld van investeerders in bijvoorbeeld aandelen en obligaties. De naam van het fonds geeft meestal al aan wat de focus ervan is. Voorbeelden zijn energie, telecommunicatie, Europa, opkomende economieƫn, enzovoorts. Er bestaan ook groenfondsen. De koers van een beleggingsfonds wordt dus mede bepaald door de keuzes die de fondsbeheerder maakt. Dat is een onzekere factor die bij ETFs niet bestaat. Het principiƫle verschil tussen een indexfonds en een ETF is dat laatstgenoemde ook gedurende de dag verhandelbaar is, tegen een prijs die niet gelijk hoeft te zijn aan de intrinsieke waarde die door het fondshuis wordt vastgesteld.

Enige andere indexen

We hebben hier de AEX-index eruit gelicht. Er bestaan er wereldwijd heel veel en ook in Nederland bestaan er nog de AMX, de AScX en de Dutch15. Bekende indexen in de Verenigde Staten zijn de Dow Jones Industrial Average, de Nasdaq 100 en de S&P 500. Het is niet zo dat alle indexen op dezelfde manier worden samengesteld als de AEX en de weging zal waarschijnlijk anders zijn. Als je wilt gaan beleggen, kijkt dan op geldreview.nl voor een vergelijking van tussenpersonen.