Hoe moet je houtrot repareren

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij houten constructies en meubels. Het ontstaat wanneer vocht in het hout dringt en schimmel- en bacteriegroei veroorzaakt. Hierdoor kan het hout gaan rotten en verzwakken. Het is belangrijk om houtrot snel te repareren om verdere schade te voorkomen.

Wat is houtrot?

Houtrot is een probleem dat ontstaat wanneer vocht in het hout dringt en schimmel- en bacteriegroei veroorzaakt. Houtrot kan verschillende oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan vocht en slechte ventilatie. Het kan voorkomen bij houten constructies zoals gevels, kozijnen, trappen en vloeren, maar ook bij meubels en andere houten voorwerpen. Houtrot begint vaak onopgemerkt en kan snel verergeren als het niet snel wordt aangepakt. Daarom moet je snel een houtrot reparatie doen.

Verwijder alle rotte hout

De eerste stap bij het repareren van houtrot is het verwijderen van al het rotte hout. Gebruik hiervoor een schroevendraaier, een beitel of een zaag. Zorg ervoor dat je al het rotte hout verwijdert, totdat je alleen gezond hout overhoudt. Dit kan betekenen dat je delen van het hout moet verwijderen tot op het gezonde hout.

Vul het het gat die over is gebleven

Als al het rotte hout is verwijderd, kun je beginnen met het vullen van het gat met houtvuller of houtplamuur. Gebruik een houtvuller die geschikt is voor houtrot. Deze vulmiddelen zijn vaak op basis van epoxy en hebben een hoge hechtingskracht. Breng de houtvuller of houtplamuur aan op het oppervlak en vul het gat op tot net boven het niveau van het omliggende hout. Laat de houtvuller of houtplamuur drogen volgens de instructies op de verpakking. Dit kan enkele uren tot een dag of langer duren.