Hoe kun je ouderen zo lang mogelijk een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven geven?

Het lijkt misschien een wat zware titel, maar het is in feite een vraag die veel mensen bezig houdt. Iedereen kent wel iemand in zijn of haar omgeving die een beetje extra hulp kan gebruiken en al op leeftijd is. Of iemand die weduwe of weduwnaar is geworden en nu alleen achterblijft in een groot huis. Een andere mogelijkheid is dat je een oom of tante hebt die al op leeftijd begint te raken en eigenlijk wel wat extra zorg kan gebruiken. Wat de situatie ook is, er zijn gelukkig veel verschillende mogelijkheden om ervoor te zorgen dat ouderen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven hebben.

Een woonzorgcomplex: gezellig en het biedt hulp bij zelfstandig wonen

Heb je een familielid wat al op leeftijd begint te raken en eigenlijk steeds vaker de gewone dagelijkse dingen niet meer kan doen? Dingen zoals de was ophangen, koken of autorijden? En merk je dat die persoon het eigenlijk lastig vindt om om hulp te vragen? Dan is wonen in een woonzorgcomplex misschien wel wat voor hem of haar. In de woonzorgcomplexen van Thuis aan Huis heb je niet het gevoel dat je in een onpersoonlijke ruimte zit, maar juist in een knusse en gezellige woning, waarbij er ook voldoende aandacht voor de bewoners is. In een woonzorgcomplex woon je namelijk samen met andere zorgbehoevenden, maar je hebt wel jouw privacy en jouw eigen woonruimte waar je van kunt genieten. Een groot voordeel van deze woning is dus dat je niet alleen bent en als je dat wilt, altijd voldoende mensen om je heen hebt. Daarnaast kun je in een zorgwoning ook gebruik maken van de wijkverpleging, die door de gemeente wordt aangestuurd. Hierdoor heb je altijd de beschikking over adequate hulp, mocht dit nodig zijn. Dit geeft de bewoner de kans om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en dat is iets wat veel ouderen erg belangrijk vinden wanneer je op leeftijd raken.

Wordt zelf mantelzorger

Wil je ouderen lang zelfstandig laten wonen, dan kan het ook een goede optie zijn om zelf mantelzorger te worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een zorgunit aan huis, of een vrijstaande zorgunit in jouw tuin. Hierdoor kun je dicht bij de zorgbehoevende zijn en toch jouw eigen privacy behouden. Uiteraard is dit niet voor iedereen weggelegd of mogelijk, maar als je zelf voldoende tijd hebt en je staat ervoor open om als mantelzorger aan de slag te gaan, dan kan dit zeker bijdragen aan goede zorg voor de zorgbehoevende. 

Help door tijd vrij te maken voor de zorgbehoevende en klusjes op te knappen

Veel ouderen krijgen op latere leeftijd te maken met eenzaamheid. Bijvoorbeeld omdat ze hun kinderen of kleinkinderen amper meer zien, of omdat ze niet meer veel uit hun huis komen. Je kunt ouderen helpen door tijd voor ze vrij te maken en gezelschap te bieden aan ouderen. Daarnaast kun je hen helpen door allerlei klusjes op te knappen die ze zelf misschien niet meer zo makkelijk kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het leegruimen van een kamer of hun oude huis, wanneer ze naar een zorgwoning verhuizen of hun oude spullen willen opruimen. Informeer bijvoorbeeld bij Dit is Plek voor de mogelijkheden voor opslagunits. Je kunt natuurlijk ook helpen door bijvoorbeeld de tuin te fatsoeneren of door af en toe boodschappen te halen voor de zorgbehoevende. Wedden dat je hen hiermee heel gelukkig maakt?