Een antwoord op veelgestelde vragen over jouw zorgverzekering

Vanaf dat je 18 jaar bent geworden, ben je verplicht om als inwoner van Nederland een zorgverzekering te hebben. Een zorgverzekering is een ziektekostenverzekering die noodzakelijke zorgkosten dekt. Bij het afsluiten van een zorgverzekering komt veel kijken en er zijn dus ook veel mensen die vragen hebben over hun zorgverzekering. We gaan in dit artikel een aantal veelgestelde vragen over de zorgverzekering beantwoorden, dus lees zeker verder als je meer wilt weten over jouw zorgverzekering.

Hoe kan ik op mijn zorgverzekering besparen?

Het is ten eerste erg belangrijk om ieder jaar opnieuw een vergelijking te maken. Je kan gemakkelijk zorgverzekeringen vergelijken op Vergelijkdezorgverzekeringen.nl zodat je zeker weet dat je de voordeligste zorgverzekering hebt. Daarnaast is het aan te raden, mits je het kunt betalen, om de premie per jaar in een keer te betalen. Zo bespaar je al snel 2% op het totale bedrag van de jaarpremie. Zorg echter wel dat je geen betalingsachterstand hebt voor jouw zorgverzekering, want overstappen kan niet als er een betalingsachterstand is bij de huidige basisverzekering. Als er dan dus een zorgverzekering is die voordeliger is dan degene die je nu hebt, kun je dus niet overstappen en geld besparen.

Verhoog ook het vrijwillig eigen risico voor een lagere premie en zet het bedrag wat je nodig hebt voor zorgkosten apart weg op een spaarrekening, zodat je altijd over een potje beschikt als je zorgkosten moet maken.

Wat houdt de zorgtoeslag in?

De zorgtoeslag is een bijdrage die de Belastingdienst geeft wanneer je een laag jaarinkomen hebt, om de zorgpremie voor iedereen betaalbaar te houden. Iedereen van achttien jaar en ouder met een laag inkomen kan een financiƫle tegemoetkoming krijgen voor de kosten voor de zorgverzekering. Je vraagt deze zorgtoeslag aan bij de Belastingdienst. Daarnaast moet je ook de Nederlandse nationaliteit hebben of een Nederlandse verblijfsvergunning hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de basisverzekeringen?

De inhoud van het basispakket is wettelijk vastgesteld en is in principe bij alle verzekeraars hetzelfde. Er zit echter wel verschil in de hoogte van de vergoedingen die je voor verzekerde zorg kunt krijgen. Met een naturapolis vergoedt je zorgverzekeraar de zorg als je naar zorgverleners gaat die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Is er geen contract? Dan moet je bijbetalen. Met een restitutiepolis krijg je alle kosten van zorg vergoed, tenzij het tarief excessief hoog is. Een combinatiepolis is een combinatie tussen een natura- en een restitutiepolis. Een combinatiepolis geeft je recht op zorg bij sommige zorgsoorten (zoals bij een naturapolis) en recht op vergoeding bij andere (zoals bij een restitutiepolis). Daarnaast verschilt natuurlijk ook de premiehoogte en de manier van contact met de verzekeraar. Bij sommige verzekeraars gaat alles digitaal en bij anderen gaan de zaken nog per post.