De invloed van licht op de slaap van een kind

Vaak laten ouders of verzorgers hun kinderen nog even een filmpje kijken voor het slapen gaan. Ook hebben kinderen het liefste een lampje aan tijdens het slapen. Constant veel licht en fel licht terwijl jij jouw kind in bed ligt om te slapen. Al dit licht heeft allemaal een enorme invloed op de slaap van jouw kind. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Lees het artikel verder om erachter te komen. Het is ook verstandig om voor het slapen gaan jouw kind moe te maken. Maak ze moe met kinder gadgets van jansen-enterprises.nl. Hoe beter en langer jouw kind slaapt, hoe meer rust jij in de nacht en ochtend hebt. Vergeet daarom ook niet om jouw kind warm aan te kleden, bijvoorbeeld met de sokken van sokkenplaats.nl.

Licht heeft invloed op jouw bioritme

Elk mens heeft een bioritme, wordt jouw bioritme verstoord dan kan je daar last van hebben. De hormonen die worden aangemaakt in jouw lichaam hangen af van welk dagdeel het is en of jouw bioritme beïnvloed wordt. Dit gebeurt onder invloed van de verschillende soorten licht die binnenkomen in je hersenen via je ogen. De ochtend start altijd met veel blauw licht, wat opwekkend is. Het schudt je hersenen wakker, die vervolgens bepaalde hormonen produceren, je lichaamstemperatuur ophogen en je spijsvertering in gang zetten onder andere. Tablets, telefoons, ledverlichting, televisieschermen, spaarlampen: al deze lichtbronnen stoten blauw licht af. En dat betekent dat het je hersenen denken dat je net aan jouw dag begint. Het remt dus de aanmaak van melatonine.

 

Later op de dag, krijgt het licht buiten een rodere tint. Deze rode tint is belangrijk, want dit stimuleert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Door dit hormoon wordt jij slaperig en zorgt het ervoor dat jij in slaap kan vallen en in een stuk door slaapt. Het verstandig is om een nachtlampje te gebruiken met rood licht in plaats van wit of geel licht. Hierdoor wordt je slaaphormoon gestimuleerd, dus je kan het beste een rood nachtlampje voor jouw kind aan laten. Door het rode licht kan jij heel eenvoudig de slaap van jouw kind verbeteren. 

Een nachtlampje aanzetten of aan houden 

De meeste kinderen willen bij het slapen gaan een lampje aan. Alleen houd dit licht hun wakker en zorgt het voor een minder goede slaap. Een nachtlampje lijkt een kleine lichtbron te zijn, maar desondanks heeft het een grote invloed op de slaap van een kind. Ook dan krijgen de hersenen constant een signaal dat de aanmaak van melatonine geblokkeerd moet worden. Het gebruik van een nachtlampje kan er daarom voor zorgen dat je te maken hebt met kortere nachten, onderbroken nachten en slecht inslapen. Zorg er dus voor dat je de lampen veranderd naar een rode lamp.