Alles wat je moet weten over epoxyhars

De term hars is in Nederland nog niet heel lang bekend. Wat hars precies is en wat het verschil tussen epoxyhars en giethars is, weten veel Nederlanders nog niet. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte van de term epoxyhars. Lees dus zeker even verder als je benieuwd bent!

Wat is epoxyhars?

Als je epoxyhars intypt op internet zul je waarschijnlijk de termen epoxyhars, kunsthars, giethars, hars of epoxyhars steeds weer tegenkomen. De term hars is de Duitse vertaling van het Engelse woord voor epoxyhars, maar net als epoxyhars wordt het nu veelvuldig gebruikt in Duitse teksten over dit onderwerp. Epoxyhars is een kunsthars die je voor verschillende dingen kunt gebruiken. Je maakt epoxy door twee op elkaar afgestemde componenten met elkaar te mengen. Nadat de componenten zijn gemengd, ontstaat er een chemische reactie, waardoor je transparante epoxyhars krijgt die vloeibaar is en die je kunt uitsmeren of gieten in een mal. Het materiaal hardt vervolgens uit en je kunt hier verschillende dingen mee maken. 

Waarvoor kun je hars gebruiken?

Je kunt veel verschillende dingen met epoxyhars. Je kunt het gebruiken voor bijvoorbeeld: 

  • Het afdichten van een bodem in een woonruimte;
  • Het maken van woonaccessoires zoals dienbladen en onderzetters;
  • Een glanzende laag aanbrengen over een eettafel
  • Het maken van sieraden met epoxyhars;
  • Snelle reparaties met speciale UV-hars, UV-bestendige hars kopen kan bij epoxyshop.nl;
  • Het maken van kunstobjecten;
  • Douchebakken maken;
  • Waterdichte afdichting maken voor garagevloeren.

Epoxyhars heeft een verwerkingstijd

De verwerkingstijd is een belangrijke factor bij het werken met epoxyharsen. Het geeft de tijdspanne aan waarbinnen de epoxyhars verwerkt kan worden na het mengen van de hars met de verharder. De hars wordt steeds dikker en harder en daarna kun je het niet meer vervormen. Het is dus handig om te weten wat de verwerkingstijd is voordat je aan de slag gaat met de epoxyhars.