Aandachtspunten bij het kopen van een boot

Heb je altijd al een eigen boot willen hebben en zie je de komende tijd de middelen en ook de tijd om hier eens wat mee te gaan doen? Dan helpen we je in dit artikel alvast een klein beetje op weg met het kopen van een motorboot, sloep of zeilboot. 

Creëer een kostenplaatje

Voordat je een boot gaat kopen zul je in veel gevallen al een bepaald budget in je hoofd hebben wat je maximaal wilt uitgeven. Je kunt dan altijd kijken wat je voor dit budget exact beschikbaar is. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat je hier nog niet direct klaar met bent met het kopen van de boot zelf. Daarnaast moet je ook denken aan de kosten voor het transport, ligplaats, onderhoud, winterstalling en een vaarbewijs. Er komt dus veel meer kijken dan alleen de aanschaf van de boot zelf. Zorg er daarom ook voor dat je het plaatje compleet is. Is een boot kopen toch nog iets te duur? Dan zijn er altijd nog genoeg alternatieven om toch te kunnen genieten van ultieme vrijheid. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een camper!

Waar ga je precies varen?  

Als het budget eenmaal vaststaat kun je vervolgens gaan kijken waar je wilt gaan varen. Niet elke boot kan overal varen. Denk hierbij aan de diepte van binnenwateren of eventuele lage bruggen. Daarbij zijn er ook verschillende vaarbewijzen. Dit loopt per vaargebied, zodat iedereen even veilig met de boot het water op kan. Zorg er daarom ook voor dat je het juiste vaarbewijs als je gaat varen. 

Bezichtiging & proefvaart

Als het vaargebied en kostenplaatje wat concreter geworden is zul je waarschijnlijk al dichterbij de ideale boot gekomen zijn. Op dat moment wordt het tijd om een boot te gaan bezichtigen. Heb je nog nooit in een boot verdiept dan is het wellicht verstandig om iemand mee te nemen die wel al verstand van zaken heeft. Die kan al vrij snel inzien of een boot bepaalde gebreken heeft. Een boot met gebreken kan namelijk gevaarlijk. Zorg dan ook altijd voor een aankoopkeuring. Daarnaast kan er ook altijd om een proefvaart worden gevraagd. Dan krijg je pas echt het idee hoe het is om met deze boot weg te gaan. Als dit allemaal goed is dan kun je daadwerkelijk overgaan tot koop.